חוסן נפשי זה היכולת "להמשיך בחיים כרגיל", "להמשיך הלאה" גם לאחר אירועים קשים. המונח חוסן (resiliency) מתאר את תחושת הכוח הפנימי שאנו חשים מול אירועי חיים קשים או אירועי משבר בחיינו, לאחר שהתמודדנו איתם בצורה טובה להערכתנו. חוסן כולל את יכולת האדם לגייס משאבים פנימיים וחיצונים במצבי לחץ משבר וטראומה, ואת היכולת להסתגל לשינויים שאירועים אלה יוצרים.
אפשר לומר שמערכת החיסון הנפשית שלנו (המתמודדת עם מצבי לחץ ומשבר) דומה למערכת החיסון הגופנית שלנו: היא יכולה להתחזק או להיחלש, היא תלויה בסגנון ההתנהלות וההתמודדות של האדם, ותלויה גם באירועי חייו ובכמות העזרה שהוא מקבל מהסובבים אותו. אירועי חיים מלחיצים יובילו להתדלדלות תחושת הכוח הנפשי, ולרוב גם לירידה בחוסן הנפשי. אירועים טראומטיים פוגעים קשות בחוסן הנפשי שלנו.
אז מה הופך אותנו חזקים? מדוע יש אנשים שונים המתמודדים באופן שונה עם אותם אירועים? מה מאפשר לנו להתמודד טוב עם קשיים? מה מחזק אותנו לאורך זמן במצבי משבר? האם זה "אופי"? תכונה מולדת? האם אפשר לשפר חוסן נפשי? התשובה היא כן.
ניתן לחשוב על חוסן נפשי כמו על כושר גופני: כדי להגיע מוכנים לתחרות חשובה יש צורך להתאמן קודם לכן. כך יש לבנות חוסן נפשי בזמן שגרה כדי להיות מוכנים נפשית בשעת משבר. כדי לבנות חוסן נפשי יש צורך בפיתוח ידע, בהבנה, במודעות, ובמיומנויות הרגעה עצמית בזמן רגיעה ובמהלך שגרת החיים, כל אלו יעזרו לנו להתמודד היטב מול כל משבר בשעת חירום.
במדור זה תוכלו למצוא מגוון פעילויות שיסייעו לכם ברכישת מידע והקניית כלים בנושא, ויסייעו לכם בהעברת התכנים לתלמידים בצורה חווייתית ומעניינת. מומלץ להקדיש לנושא מספר שיעורים ברצף.